STEVAN DIKA STOJANOVIĆ: O SVOJIM POČECIMA, O KUPU ŠAMPIONA 1991., KAO I O SADAŠNJOJ IGRI FUDBALA

Legendarni golman Crvene zvezde i kapiten zlatne generacije iz Barija 1991. godine , Stevan Dika Stojanović, svojim prisustvom uveličao je današnji sportski događaj-dodelu nagrada najuspešnijim sportistima Opštine Kovin u 2020.godini. U znak zahvalnosti našem gostu je takođe dodeljena prigodna nagrada. Po završetku manifestacije, imali smo priliku da razgovaramo sa sportskom legendom, da se osvrnemo na početak njegove karijere, ali i da čujemo korisne savete koje mogu pomoći našem timu da budu uspešniji.

Šta za Vas znače sledeća prezimena : Mihajlović, Prosinački, Belodedić, Najdoski, Marović, Jugović, Binić, Pančev, Savićević, Šabanadžović…?

-Svi znaju gotovo već 30 godina kako je ta ekipa osvojila Kup šampiona. To su sve zvučna i velika imena, koja su svojom predanom igrom pokazala koliko vrede, koliko smo bili jak i veliki tim.

Koliko se izmenila sadašnja igra fudbala, u odnosu na to kako je nekada bila?

– ,,Svako vreme nosi svoje breme”. Sigurno se mnogo promenila igra, veliki akcenat se stavlja na snagu i taktiku, pa je nezahvalno porediti igranje fudbala u moje vreme, u današnje ili vreme kada su igrali Džajić i Šekularac. U periodu mog igranja, mi smo dokazali da smo tada bili najbolji. Što se tiče Srbije, Crvene zvezde i nas, lično smo udarili jedan pečat koji se i danas pamti i nadam se da će se pamtiti i u budućnosti.

Prošli ste sve kategorije, od pionira do prvog tima, osvajali šampionske titule, nacionalni kup, koju utakmicu biste izdvojili kao najtežu?

-Bilo je tu mnogobrojnih utakmica, jer Crvena zvezda je svake godine igrala te evropske utakmice. To je bilo vreme kada je igrala cela Jugoslavija, sve su bile jake ekipe, kvalitetni klubovi, zbog toga mogu reći da je bilo dosta teških utakmica. Imali smo tu veliku četvorku Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda i Partizan. Izdvojio bih možda baš tu finalnu utakmicu koja je ostavila na mene veliki utisak i pečat. Bilo je tu raznoraznih igara pored terena, pa dodatna presija jer je to bila važna utakmica. Na moju sreću, ja sam za tu utakmicu odbranio penal koji je na kraju Zvezdi doneo titulu šampiona.

Hoćemo da se prisetimo malo vaše fudbalske karijere, vaših početaka, kako ste počeli da igrate fudbal?

-Fudbal sam počeo da igram u malom mestu Rudnik kod Gornjeg Milanovca. Jedne godine u moj kraj, na pripreme je došla pionirska ekipa Crvene zvezde predvođena Dragoslavom Šekularcem. U toku priprema povredio im se golman i onda je Šekularac pitao ima li neki golman iz lokalnog mesta koji bi mogao da igra. S obzirom da sam ja non-stop visio na terenu, dobio sam priliku da treniram dve nedelje sa njegovim timom. Po završetku treninga, Šekularac je razgovarao sa mojim ocem da pređem kod njih u Zvezdu. Došao sam u klub crveno-belih, kao pionir sa 14 godina i ostao do osvajanja Kupa šampiona. Imao sam tu sreću da se pojavila ekipa Crvene zvezde, jer interesatno je da je mog oca pitao i trener iz Čačka da dođem da igram za Čačak, ali eto na kraju sam napravio dobar i uspešan put.

Prema rečima starijih generacija, čini se kao da fudbal više nije kao što je nekada bio, nema tako dobrih rezultata. Šta su po vašem mišljenju glavni problemi?

-Raspadom te naše zemlje Jugoslavije, oslabila je i liga, nemamo strane igrače. Primera radi, ekipa iz 1991.god.imala je igrače iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Teško je da ekipa napravi neki značajan uspeh i rezultat u medjunarodnim utakmicama, ako nemamo jaku i kvalitetnu ligu.

Koliku ulogu ima rad, a koliku talenat? Mora li dobar golman da poseduje i talenat?

-Svi kažu da je 90% rad, a samo 10% talenat. Ja bih se složio sa tim. Mora čovek da bude uporan, da radi na sebi, da trenira, jer rad je najbitniji. U sportu, kao i u životu, ima uspona i padova, ali samo radom se nadograđuju mnogobrojni nedostaci. Lepo je kada sportista ima talenat, ali to nije merilo, rad je taj koji može da izrodi nekog dobrog igrača koji mora da zacrta svoj cilj, šta i dokle želi.

Stojanović se zahvalio na gostoprimstvu i poručio mladim sportistima da nastave da se okupljaju na terenima:

-Proveo sam predivan dan sa vama ovde u Kovinu. Mlađim sportistima bih poručio da nastave da se trude, budu uporni, slušaju svoje trenere. Ono što je bitno da nastave da se okupljaju na sportskim terenima, a ne na ulici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

error: Content is protected !!