MARJAN RNIĆ-LEGENDARNI GOLMAN, POSLOVNI ČOVEK, SPORTSKI RADNIK I VELIKI PRIJATELJ NAŠEG KLUBA

Prednost malog grada i još manjeg kluba što se svi znamo, i kada naši odu negde dalje, mi sa velikom setom i nostalgijom pamtimo svoje prijatelje, igrače, radnike. Sećamo ih se po lepom, prepričavamo doživljaje, ali i ostavljemo mlađima u amanet da pamte naše sportiste koji su nekada bila na istom tom terenu i sa velikim žarom branili boje crno-belog kluba.
Poniklo je mnogo sportskih velikana, a jedan od njih je i Marjan Rnić. Kako je ranije jedan njegov prijatelj opisao ,,legendarni golman, poslovni čovek, sportski radnik, slamatelj ženskih srca na čemu bi mu pozavideo i sam Kazanova.
Poreklo Rnićeve porodice vodi iz Dalmacije,Knina,tačnije iz Otišića .Rođen je 1961.godine i već od malih nogu pokazuje veliku strast prema lopti , a posebno fudbalu. Kao što deca maštaju da jednog dana zaigraju kao Mesi, Ronaldo , i on je imao snove da postane poznati golman, jer je znao da GOLMAN predstavlja dragulj u Kruni do koga je realno nemoguće doći. Taj dragulj ne sme biti osvojen,a tako je i naš Marjan,stajao na golu, jer to je bila njegova Kruna, a a on sam dragulj koji uz pomoć saigrača predstavlja nešto neosvojivo,poslednje uporište i bastion.Njegove odlične partije na golu dovele su ga na pijedestal uspeha i vec u 17-oj godini brani za prvi tim FK „Radnički“ Kovin protiv ekipe „Crvenke“. U kovinskom timu su :Miša i Lale Laković, Petrić-Štuka,Ilić-Klić , Ljuba Petković,Golubović-Surko,Čanji Laslo-Njari, Joker….Jedno vreme branio je u FK „Rad“ iz Beograda, zatim u pančevačkom „Dinamu“, „Rudaru“ iz Kostolca i na kraju prelazi u FK“Bačka“ Bačka Palanka. Tada je ta ekipa igrala u Jedinstvenoj Drugoj ligi Stare Jugoslavije! Treba istaći i to da je kao omladinac branio u Omladinskoj reprezentaciji Vojvodine, zatim 1988. godine u Seniorskoj reprezentacije Vojvodine,a branio je i za reprezentaciju Jugoslavije u malom fudbalu, godine 1992. u Minsku,kada je sa svojim timom osvojio drugo mesto,nakon poraza u finalu od ekipe iz Litvanije rezultatom 4:2.
Radio je sa brojnim trenerima Branko Dedićem, Djordjem Kačunkovićem i na kraju, bio mu je i Todor Oluški,nekadašnji Savezni fudbalski sudija. U Pančevu mu je trener (opet) bio Kačunković kao i Milenković, a u Kostolcu ga je trenirao Jovica Sučević, da bi mu u Bačkoj Palanci bio i Ilija Tojagić. Interesatno je da kada je „Vojvodina“ iz Novog Sada bila zainteresovana za Marjanove „golmanske usluge“, Bata Djole Kačunković ga je sačuvao u ekipi i tada je govorio Novosađanima :“ Marjan je star, žene ga saleću,lak je muškarac ,jer brzo pada na njihova udvaranja“… I naravno,transfer je propao.
Znao je Bata Djole često da kaže Marjanu: „Da si takav magnet za loptu kao što si za žene branio bi u reprezentaciji sveta“. Jednom prilikom tokom gostovanja na Paliću, Marjanova ekipa završava večeru u hotelskom restoranu, uoči 8.marta, prostor prepun žena, svira muzika, i odjednom objavljuju na mikrofonu: Dame biraju! Tada,Marjanu, naočigled svih, i trenera, saigrača, uprave, drugih gostiju, prilazi prelepa devojka i pita Rnića: „Da li i vi igrate“? On ustaje,nakloni joj se i kaže: „Da,ja igram u „Dinamu“ iz Pančeva“ i sedne. Devojka je zanemela, a trener Kačunković samo sto nije umro!
Još jedna zanimljivost: Trener Kačunković je imao šifrovane poruke za svoje igrače. Tokom utakmice, kada vikne Bata Đole „KAMBODŽA“, značilo je sprečiti protivnika po svaku cenu,neutralisati ga, a kada vikne „KRAGUJEVAC“-to znaci mirno,polako,u odbranu.
Marjanovo držanje i stas primetili su i drugi. Savezni sudija i trener Todor Oluški koji ga je prozvao Grof-Maneken, jer je u SFRJ više puta proglašavan za sportistu sa najboljim stajlingom.
Međutim, nije naš golman bio samo puki sportista. Neki drugi ukršteni putevi spojili su ga i sa pravom, preduzetništvom. Rnić završava Pravni fakultet, a 1999.godine radi u firmi A.D.“PODUNAVLJE“, kao generalni direktor, potom kao predsednik Upravnog Odbora. Ima Marjan iskustva i kao opštinski funkcioner. Od 2000-2004.godine bio je predsednik opštinske Vlade u Bačkoj Palanci. Takođe, predsednik Teritorijalnog Saveza Novi Sad za Južnu Bačku,zatim zamenik predsednik fudbalskog saveza Vojvodine, član Izvrsnog Odbora FS Srbije,predsednik Izborne Komisije FS Srbije,predsednik Skupstine FS Srbije, Komisije za Žalbe FS Srbije,a bio je i predsednik fudbalskog kluba „CSK“ iz Čelareva, opstina Bačka Palanka,u periodu od 2009. do 2011.godine kada se klub takmičio u Drugoj ligi.
Marjan Rnić živi u Bačkoj Palanci, otac dvoje dece, dok mu majka i rođeni brat žive sa porodicom u Kovinu . Familijarno, svi odlaze u FK Radnički. Njegov brat Mirko, istaknuti golman, a sada ih zamenjuje Mirkov sin Luka koji nastavlja tradiciju, brani u selekcijama klinaca 2003/4.god.i poseduje veliki broj medalja i pehara kao najbolji golman generacije. A na mnogim turnirama u malom fudbalu nosi nadimak LUKA – CASILLAS !!!
Nisu samo oni zaljubljenici u sport. Marjanova braća od stričeva Nemanja Rnić, bio je nekadašnji igrač „Partizana“ iz Beograda od 2004-2008,te belgijskog Anderlehta,austrijskoj Wolfsbergera… DOK je Miomir Rnić proslavljeni rukometaš, proglašen za najboljeg odbrambenog igrača na svetu,igrao 217 puta za reprezentaciju Jugoslavije,postigao 411 golova,kapiten reprezentacije,osvojio zlato na OI u LA-u 1984,bronzu na OI u Seulu 1988. Drugo mesto na svetskom prvenstvu u Dortmundu,1982.,zlato na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1986, i mnoga još odličja.
Naš Marjan oduvek je bio vedrog duha, spreman za šalu, a u mladosti je dobio i epitet velikog osvajača-Kazanova. Kao veliki prijatelj, sportista, sugrađanin, nedostaje svom klubu i gradu, te ga se ovom prilikom sećamo…

Napomena: Informacije preuzete iz teksta objavljenog na fb profilu Siniše Dumitru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

error: Content is protected !!